[menu] [ddh] laatste update: 27 april 2013
 
 
De Eee PC van de serverwereld:
dDH's zuinige server

Zie ook: Achtergrondinfo nieuwe server, Linux beheerders en programmeurs gezocht en Vrijwilligers welkom!

 
server LESS logo Dit is hem: dDH's LESS (Low Energy Server System)!
In de dagelijkse praktijk gebruikt hij 12,5 watt. Het plan (in 2009) was de nodige publiciteit te maken rond deze bijzonder zuinige internetserver. Door allerlei omstandigheden is dat helaas niet gelukt.
 
Misschien moeten we daar in de toekomst toch nog eens op terugkomen, vanwege het treurige feit dat 'LESS' nog steeds één van de zuinigste servers ooit is.
En ook de anti-spam policy, die het mogelijk maakt deze server probleemloos als internet productieserver in te zetten, is nog steeds de moeite waard.
 
De hardware
 • Supermicro 512L-260 / 512L-260B 1U hoge serverbehuizing voor een 19 inch server rack. Eigenlijk gebruiken we alleen de behuizing, de (voor dit doel) overmaatse voeding en ventilator zijn verwijderd.
  Er zijn extra montagerails aangebracht voor een snelle verwisselbaarheid van de (laptop)harddisks.
 • moederbord IEI Kino-LX Mini-ITX moederbord met AMD Geode LX800 processor (max. 3,6 watt).
  Naar verluid moet deze processor vergelijkbaar presteren als een Pentium3 op 500MHz, meer dan voldoende.
 • 1Gb geheugen, zodat de server ook bij grote belasting niet snel zal 'swappen' en de harddisks gespaard worden.
 • Twee stuks zeer zuinige IDE laptop harddisks 80Gb met 8Mb cache in RAID1. Beide harddisks zijn hierbij een 'spiegel' van elkaar en de server draait gewoon door als één harddisk defect raakt.
 • Kleine 30 watt 12 volt voeding. Heeft nog steeds veel overcapaciteit voor deze zuinige server en wordt daardoor niet te warm.
 • ATX 12 volt DC-DC computervoeding picoPSU-120 met 96% rendement (wordt echter nauwelijks belast, dus het rendement is niet optimaal).
 • Twee stuks Papst 412/2 40mm 12 volt ventilatoren. Beide draaien op 5 volt (dus op lage toeren), voor een laag stroonverbruik en lange levensduur.
Bij de samenstelling van deze server is speciaal gezocht naar energiebesparende oplossingen, die voldoen aan de eisen die dDH zelf aan een server stelt. Maar dDH heeft geen researchlaboratorium en kan alleen standaardonderdelen gebruiken. Onderdelen die, soms na lang zoeken, gewoon te koop zijn in de (web)winkel. Zo is de voeding van deze server zeker besparend, maar ongetwijfeld nog niet optimaal. Bij deze, feitelijk experimentele, server is m.n. op dit gebied voor zekerheid gekozen.
Kortom: Als dDH als 'amateurclubje' al een zo zuinige server kan bouwen van standaardonderdelen en daadwerkelijk gebruiken, wat is er dan wel niet mogelijk als de echte professionals eens serieus aan de slag gaan met energiebesparing.
Ook research op gebied van sociale en milieuaspecten heeft dDH als vrijwilligersclub nog nauwelijks kunnen doen. Het moederbord is loodvrij, maar over de andere aspekten van deze server is weinig bekend (hulp welkom!).
 
 
LESS logo LESS = more
 
    server
De definitieve versie van de server. Rechtsboven een doosje met o.a. een reserve ventilator, reserve boutjes en moertjes, reserve CMOS batterij en een bootalble USB-stick. Het zwarte schot voorkomt dat de koellucht in een 'loze hoek' geblazen wordt, waar niets te koelen valt.
 
pico voeding De picoPSU, wordt als geheel in de ATX voedingsconnector geplaatst. Deze voeding verzorgd de spanningen die de computer nodig heeft en wordt zelf gevoed met 12 volt gelijkstroom.
 
12 volt voeding De 12 volt voeding van 30 watt.
Na lang zoeken is de laptop voeding vervangen door een 'open frame' voeding (Cosel PBA30F). De nieuwe voeding heeft geen behuizing en wordt daardoor beter gekoeld.
De aansluitingen bleven hetzelfde, zodat de laptop voeding direct aangesloten kan worden als de andere voeding stuk mocht gaan.
 
Een zuinige computer als deze biedt ook gebruiksmogelijkheden wanneer laag stroomverbruik een absolute voorwaarde is. Denk bijvoorbeeld aan geïsoleerde werkplekken waar een laptop niet volstaat of aan het gebruik van een eigen, beperkte stroomvoorziening. Deze computer kan dan ingezet worden als kantoor- of intranet-server, als mail-server, file-/media-server, maar ook als Linux-PC.
Hij kan ook direct aangesloten worden op een (kleine, groene) 12 volt stroomvoorziening. De voeding kan dan vervallen. Bij een onbetrouwbare stroom- voorziening kan ook een accu gebruikt worden, waardoor lange perioden zonder stroom zijn te overbruggen.
 
originele voeding De originele, verwijderde 260 watt voeding van de behuizing. Naar 'normale' begrippen in de serverwereld, is dit een kleine voeding ...
 
ventilator aansluitingen Een gewoon kroonsteentje voor aansluiting van de ventilatoren, zodat ze zonder gedoe met speciale plugjes snel verwisselbaar zijn.
 
Zie ook:
Achtergrondinfo nieuwe server, Linux beheerders en programmeurs gezocht en Vrijwilligers welkom!
 
De research, keuze van hardware en bouw van de server is 'gesponsord' door Socia Media.
De inrichting met Debian Linux werd verzorgd door onze beheerders Campo Weijerman en Diederik de Vries. Meer informatie? Bel Boyd Noorda op 070-3654124 of stuur een E-mail.
 

terug/back | menu | ddh