[Menu] [dDH]

News Archive 1998
Herdenking Srebrenica

Politiek Comité Start Most
comité voor recht en vrede op de Balkan
2e van Blankenburgstraat 108, 2517 HE Den Hang
Tel. & Fax: 070 - 4278607 Postgiro 5513559 Den Haag

PERSBERICHT

Het Politiek Comité Stari Most herdenkt op 11 juli a.s. voor de derde maal de val van Srebrenica in Bosnië, op 11 juli 1995, toen duizenden mensen werden afgeslacht door het Bosnisch-Servische leger van Ratko Mladic. Nog steeds worden zeker 7,000 mensen vermist.
Net als vorig jaar wordt deze herdenking gehouden op het Plein in Den Haag, voor het ministerie van Defensie, van 15.00 tot 17.00. De verwachte opkomst is rondom de 30 mensen. Onze voornaamste doelen zijn:

Deelnemers en het publiek kunnen een petitie met de bovenstaande eisen en doelstellingen ondertekenen. Deze petitie zal worden overhandigd aan het Oorlogstribunaal, met kopieën naar de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. Net als vorig jaar lopen op geregelde tijden demonstranten in een kring, met sandwichborden met de plaatsnamen van massagraven de trom slaat; na elke 10 minuten wordt een gedicht voorgelezen of een toespraak gehouden; daarna blaast een trompettist "the last post"; aansluitend is er gelegenheid voor (islamitisch) gebed of een moment van stilte ter nagedachtenis. Een krans met witte lelies, symbool voor een vreedzaam, multi-etnisch BosniëHerzegovina, vormt het rustpunt tijdens de herdenking. Mensen kunnen bijdragen storten in collectebussen, voor weeskinderen in Bosnië (een actie van Klub "Bosna").

Het Politiek Comité Start Most heeft zich sinds 1992 ingezet voor een krachtig ingrijpen in de oorlogen in het voormalig Joegoslavië en tegen etnische machtspolitiek. Het Politiek Comité Stari Most ("Oude Brug") is genoemd naar de middeleeuwse brug in Mostar, die symbool stond voor het samenleven van de verschillende culturen. De brug is in 1993 verwoest. Inmiddels is de herbouw begonnen.

Caspar ten Dam, contactpersoon herdenking Srebrenica
Tel. & Fax: 070 - 4278607 Tel. werk: 071 - 5273861


[Menu] [dDH]