[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
'Stop de bommen nu!' in Nijmegen

1 juni 1999.

Op maandag 31 mei is in Nijmegen voor de vierde keer gedemonstreerd tegen de bombardementen op Joegoslavie. De demonstraties zijn steeds gehouden op maandag op het Keizer Karelplein in Nijmegen.

Aan de demonstraties werd deelgenomen door ongeveer 30 tot 75 mensen. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met teksten als: "Bommen zijn geen oplossing", "Het is genoeg geweest, meer dan genoeg. Stop deze waanzin" en "Stop de bommen nu".

Op maandag 17 mei werd ook een groot spandoek met de tekst "Stop de bommen nu. Bommen zijn geen oplossing." aan de Waalbrug in Nijmegen gehangen. Inmiddels zijn er zo'n zesduizend pamfletten uitgedeeld, waarvan de tekst hieronder staat. De reacties van het publiek zijn wisselend, maar lijken overwegend positief.

Inmiddels is besloten om de actie iedere maandag te herhalen, zolang de bombardementen voortduren. Andere activiteiten zijn in voorbereiding.

Actiegroep 'stop de bommen, nu!'
Nijmegen
[Adres verwijderd, Red.]


Stop de NAVO-bombardementen op Joegoslavië

Al meer dan zes weken wordt Joegoslavie door Ďons' gebombardeerd.
Bombardementen om een etnische en humanitaire ramp te voorkomen, zo leek het. Bombardementen die - zo blijkt iedere dag weer - de catastrofe alleen maar verergeren. Honderdduizenden zijn sinds het begin van de oorlog op de vlucht. JoegoslaviŽ wordt systematisch kapot gebombardeerd. Honderden burgers zijn inmiddels gedood. De hele regio is etnisch, economisch en politiek ontwricht.

Deze oorlog is ons gepresenteerd als een rechtvaardige oorlog. Doel van de oorlog was echter niet het voorkomen van etnische zuivering. Doel van de oorlog was ook niet het stoppen van het Servische leger in Kosovo. Doel van de oorlog was het breken van Ďde Serven' en het op de knieŽn krijgen - niet uitschakelen - van Milosevic. Zelfs NAVO-opperbevelhebber W. Clark zegt dat de bombardementen nooit tot doel hebben gehad de etnische zuiveringen te stoppen.

Resultaat van deze 'humanitaire' oorlog is, na zes weken bombarderen: - het vergroten van de humanitaire ramp in Kosovo; - voortzetting van de etnische zuiveringen, mede naar aanleiding van de bombardementen door de NAVO; - honderdduizenden vluchtelingen; - het nagenoeg verdwijnen van de democratische oppositie in Joegoslavie; - het vernietigen van Joegoslavie; - het economisch, politiek en etnisch verder ontwrichten van de gehele regio; - honderden burgerslachtoffers.

Onlangs vierde de NAVO haar vijftigjarig bestaan. Tijdens dit vijftigjarig bestaan maakt de NAVO haar nieuwe doelstellingen bekend. Van een defensie-organisatie wordt de NAVO in ťťn klap een aanvalsorganisatie.

Zogenaamd om onze waarden en normen te beschermen en om schendingen van mensenrechten tegen te gaan. Dit terwijl een belangrijk lid van diezelfde NAVO ongestoord op grote schaal mensenrechten schendt: Turkije heeft in Koerdistan dorpen ontvolkt en platgebrand en mensen gemarteld en gedood. Over welke waarden en normen de NAVO het dan ook heeft blijft een raadsel. De NAVO creŽert door de bombardementen tegen JoegoslaviŽ haar eigen bestaansrecht.

De oorlog tegen Joegoslavie mist elke volkenrechtelijke legitimatie. De VN en het overgrote deel van de wereldgemeenschap zijn bewust buiten spel gezet en gehouden. De NAVO spreekt dan ook niet namens de internationale gemeenschap, ook al verwijzen NAVO-woordvoerders hier dagelijks naar.

Hoe afschuwelijk de schendingen van mensenrechten door het leger en de politie van Joegoslavie ook zijn, de bombardementen moeten stoppen om diplomatiek overleg een reŽle kans te geven. De bombardementen moeten stoppen omdat zij slechts vernietigen, doden en verjagen.

De bommen vallen in een oorlog die mogelijk is gemaakt door een falende politiek op de Balkan. Op de langere termijn zouden Ďwe' er beter aan doen te investeren in een vredespolitiek gebaseerd op economische ondersteuning en het versterken van democratische oppositie. In een oprechte westerse buitenlandse politiek dient respect voor de mensenrechten vůůr te gaan op machtspolitieke belangen!

STOP DE BOMBARDEMENTEN ONMIDDELLIJK!!

Actiegroep ĎStop de bommen, nu!'


menu | dDH