[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Herdenking Bajram Kelmendi en andere vermoorden in Kosova

29 maart 1999

Aan alle organisaties die betrokken zijn bij Kosova

Bajram Kelmendi, een advocaat die zich inzette voor de rechten van de mens in Kosova, is op 26 maart j.l. in Prishtina-Kosova met zijn twee zonen vermoord door Servische agenten.
Dit is voor ons aanleiding om hem en alle mensen die deze dagen in Kosova vermoord zijn, te herdenken tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Tijdens deze herdenking wordt een petitie aangeboden aan het Oorlogstribunaal voor Voormalig Joegoslavie in Den Haag. Deze petitie behelst het verzoek om deze misdaden te berechten en de uiteindelijk verantwoordelijken voor deze misdaden tegen de menselijkheid aan te klagen.

Plaats: Churchillplein 1, voor het gebouw van het Oorlogstribunaal voor Voormalig Joegoslavie.
Tijd: 31 maart van 16-20 uur

Het is een stille herdenking zonder politieke bedoelingen. Daarom geen vlaggen of spandoeken met politieke leuzen.

Er zal een portret van Bajram Kelmendi zijn waarbij bloemen gelegd en kaarsen aangestoken kunnen worden. Er zal een condoleanceregister liggen ter tekening. We hopen dit later aan zijn vrouw Nikibe Kelmendi te overhandigen. Daarnaast kan men de petitie als organisatie of persoonlijk ondertekenen. De namen van de mensen die het afgelopen jaar vermoord zijn, worden continu voorgelezen.

De dag voor de herdenking verschijnt er een rouwadvertentie in de Volkskrant met de volgende tekst:

In de nacht van 25 op 26 maart werden in Prishtina-Kosova door Servische agenten uit hun huis gesleurd: Bajram Kelmendi en zijn twee zonen Kushtrim 16 jaar en Kastriot 26 jaar. De volgende morgen zijn hun vermoorde lichamen gevonden langs de weg.
Bajram Kelmendi zette zich als advocaat in voor de rechten van de mens in Kosova. Wij gedenken hen en met hen alle mensen die vermoord zijn in Kosova, tijdens een herdenking in Den Haag.
Plaats: Churchillplein 1 voor het gebouw van het Oorlogstribunaal voor Voormalig Joegoslavie.
Tijd: 31 maart van 16-20 uur U bent van harte welkom met bloemen en kaarsen.

Lopend Vuur Nijmegen
en eventuele andere organisaties

Toegezegd is al door Humanistisch Overleg Mensenrechten en Amnesty International.

Advertentie, politievergunning, persbericht naar media en fracties politieke partijen, petitie Oorlogstribunaal en verdere technische organisatie worden door Lopend vuur Nijmegen in samenwerking met het Haags Vredesplatform geregeld.

Onze vragen aan organisaties zijn:

In verband met de zeer korte termijn waarop deze herdenking georganiseerd wordt, het plaatsen van de advertentie en het klaarmaken van de petitie, dient uw antwoord uiterlijk maandag 29 maart voor 18 uur binnen te zijn op tel/fax 024-3240265 of Email: lopend.vuur@antenna.nl

Daarna bent u te laat om mee te doen aan de advertentie, het persbericht en de petitie, maar u kunt altijd wel deelnemen aan de herdenking.

Wij hopen op een snel antwoord,
met vriendelijke groet,
Tineke van der Brug namens Lopend Vuur Nijmegen
Sophiaweg 133
6564 AB Heilig Landstichting
Nederland
tel/fax: (+31) (0)24-3240265
E-mail: lopend.vuur@antenna.nl


menu | dDH