[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Aankomst eerste groep vluchtelingen Kosovo

Min. Justitie
22 april 1999 3783

De eerste groep etnische Albanese vluchtelingen uit Kosovo komt zaterdag 24 april om 18.15 uur aan op het militaire vliegveld Eindhoven. Het betreft een groep van 100 à 150 personen die direct na aankomst opvang krijgen geboden in het opvangcentrum te Ermelo.

De vlucht naar Nederland is het gevolg van de inspanningen van de onlangs verzonden missie van Nederlandse ambtenaren naar Kosovo. De groep vluchtelingen wordt op voordracht van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) vanuit Skopje naar Nederland vervoerd door een militair vliegtuig van het ministerie van Defensie.
Mogelijk volgen er in het weekend nog meer vluchten, waar onder een speciale vlucht met personen die medische voorzieningen vereisen.


NOOT VOOR DE REDACTIE:

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Justitie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en het ministerie van Defensie. Voor de aankomst op luchthaven Eindhoven is een media-protocol opgesteld. Uit respect voor de individuele situatie van de vluchtelingen is het niet mogelijk om op de luchthaven met hen interviews af te nemen. Dit is pas mogelijk na aankomst in het opvangcentrum te Ermelo en zal alleen op vrijwillige basis plaats mogen vinden. Wel is het mogelijk voor de visuele media om op afstand beeldmateriaal te verzamelen.
U kunt daarvoor contact opnemen met de persvoorlichter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Voor informatie over de komst van de Kosovaren kunt u contact opnemen met de volgende persvoorlichters:

Over de opvang en begeleiding van de groep Kosovaren:
Werner van Bastelaar (COA) 070 . 307 1777, sem. 06-58314511
Over de missie van Nederlandse ambtenaren:
Charlotte Menten (Justitie/IND) 070 . 370 6266/3238
Over de toelatingsprocedure:
Maud Bredero (Justitie) 070 . 370 6698
Over de vlucht:
Monique Knoppers (Defensie) 070 . 318 8375


menu | dDH