[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Standpunt D66 m.b.t. de opvang etnische Albanezen uit Kosovo

Op 22 april vond in de Tweede Kamer een debat plaats over de opvang van etnische Albanezen uit Kosovo. Uit een brief van de regering bleek dat er 1000 plaatsen voor de opvang van deze vluchtelingen uit Kosovo in gereedheid waren gebracht. Het aantal opvangplaatsen zou, aldus de regering, kunnen oplopen tot 2000. De fractie van D66 vindt dit onvoldoende en wil dat de Nederlandse regering zich ruimhartiger opstelt. Finland tienduizend, Noorwegen zesduizend, Zweden vijfduizend, kunnen als voorbeeld gelden. Het is pijnlijk om te zien hoe Nederland hier een beetje achteraan hobbelt.

Gezien de ernst van de situatie werd de regering in de motie-Middel/Dittrich verzocht op afzienbare termijn substantieel meer vluchtelingen uit Kosovo in Nederland op te nemen. Een meerderheid van de Tweede kamer stemde voor de motie zodat deze is aangenomen.

Voorts is de D66-fractie van mening dat er een soepele toepassing van het visumregime moet komen. De staatssecretaris van Justitie heeft aangekondigd die soepele toepassing te willen kiezen voor mensen die hier familie in de eerste graad hebben. Dat betekent dat alleen ouders of kinderen van reeds met een verblijfsvergunning in Nederland woonachtige Kosovaren in aanmerking komen.

De fractie van D66 vindt dat te beperkt. Wij denken bijvoorbeeld dat ook grootouders die familie in Nederland hebben en die thans in de opvangkampen zitten onder de soepele toepassing van het visumregime zouden moeten vallen. Zij behoren echter tot familieleden in de tweede graad. De regering vindt dat op dit moment die familieleden in de tweede graad niet onder die soepele toepassing van het visumregime moeten vallen.

De fractie van D66 was het met die opstelling van de regering niet eens en diende de motie-Dittrich/Middel in. In deze motie wordt de regering verzocht de visumregeling te versoepelen voor etnische Albanezen uit Kosovo, die familie in de tweede graad zijn van reeds met een verblijfsvergunning in Nederland woonachtige Kosovaren. Deze motie werd door de Tweede Kamer aangenomen. Bovendien moeten etnische Albanezen in Nederland wat D66 betreft in aanmerking komen voor een voorlopige verblijfsvergunning.


menu | dDH