[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Persconferentie Balkan Peace Team

Balkan Peace Team Nederland
20 mei 1999
UITNODIGING PERSCONFERENTIE

Balkanvredesteam terug uit Macedonie

Op dinsdag 1 juni zal er in De Balie te Amsterdam om 15.00 uur een persconferentie worden gegeven door leden van het Joegoslavie-team van het Balkan Peace Team, die verslag doen van hun werkzaamheden in Macedonie en Hongarije.

Vanuit Macedonie legden de teamleden contact met groepen uit Pristina. Op de terugweg zal het team in Budapest spreken met gevluchte mensenrechten- en vredesactivisten uit Belgrado.

Balkan Peace Team is een internationaal samenwerkingsverband van tien vredesgroepen. Balkan Peace Team is al sinds 1994 met kleine, internationaal samengestelde teams van veldwerkers actief in Kroatie en Servie, waaronder ook in Kosovo. De leden van de verschillende teams werken vooral aan het bevorderen van dialoog tussen verschillende groepen en de ondersteuning van lokale groepen op het gebied van vrede en mensenrechten.

Het Joegoslavie-team, dat in Belgrado en Pristina actief was, moest op 24 maart het land verlaten vanwege de bombardementen. Op 8 mei is dit team opnieuw vertrokken naar de Balkan. Vanuit Macedonie berichten de teamleden dat ze inmiddels contact gelegd hebben met groepen uit Pristina waarmee voor de oorlog samengewerkt werd. In overleg met deze groepen en met lokale Macedonische organisaties worden de mogelijkheden onderzocht om het werk van Balkan Peace Team voort te zetten. Men denkt hierbij met name aan het bevorderen van de dialoog tussen verschillende etnische groepen en aan het verzorgen van objectieve berichtgeving over de situatie. Op de terugweg van deze onderzoeksmissie zal het team Budapest aan doen om daar te spreken met gevluchte mensenrechten- en vredesactivisten uit Belgrado.

Op de persconferentie van 1 juni zullen de leden van het team verslag doen van hun werkzaamheden in Macedonie en Hongarije en vragen hierover beantwoorden. Eventueel is het mogelijk om de teamleden voor of na de persconferentie persoonlijk te spreken. Ook de volgende dag, woensdag 2 juni, is hier mogelijkheid voor.

Datum en tijd: dinsdag 1 juni, 15.00 uur.
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam.

Voor meer details kunt u bellen naar Balkan Peace Teams Nederland, 033-465 53 95 (Joke Reijntjes) of 030-2945438 (Egbert Wever). Zie ook http://www.ddh.nl/fy/kosova/reports/1999

Contactadres:
Balkan Peace Team Nederland
Stadsring 137
3817 BA Amersfoort
Email: bptei@antenna.nl


menu | dDH