[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Oproep tot ruimhartige opvang vluchtelingen

30 maart 1999.
Verklaring van het Beraad Nederland-Kosova

Het Beraad Nederland-Kosova (onder andere FNV en Albanezen in Nederland) roept de Nederlandse regering en de Tweede Kamer op om al het mogelijke te doen om de Kosovaarse bevolking te beschermen. Ook moet Nederland ruimhartig middelen ter beschikking stellen om vluchtelingen op te vangen in buurlanden, maar ook in Nederland. Dat zegt het beraad in een verklaring die vandaag tijdens een spoedvergadering is aangenomen.

De FNV zal morgen in een rouw-advertentie haar verbijstering uitspreken over de moord op Agim Hajrizi, de vice-voorzitter en mede-oprichter van de onafhankelijke vakcentrale BSPK van Kosovo. Hajrizi is op 25 maart op brute wijze vermoord samen met zijn moeder en twaalfjarige zoontje in het bijzijn van zijn familie. De FNV maakt zich ook grote zorgen over het lot van de voorzitter van de BSPK, Professor Hajrullah Gorani. Sinds zijn arrestatie is niets van hem vernomen. Ook zijn familie wordt inmiddels vermist.

Noot voor de redactie:
Meer informatie: FNV, Els Tieman/Harrie Lindelauff , (020) 58 16 550
Coördinatie-Raad van Albanezen in Nederland (CRAN): Zeki Shehu, (030) 2 93 65 30

Verklaring Beraad Nederland-Kosova

Het Beraad Nederland-Kosova, in spoedvergadering bijeen, roept de Nederlandse regering en de Tweede Kamer op:

Bij het Beraad Nederland-Kosova zijn als lid aangesloten de Federatie Nederlandse Vakbeweging FNV, de Coördinatie-Raad van Albanezen in Nederland, Algemene Onderwijsbond AOb, het Haags Vredesplatform, Het Comite Macedonie en Kosova, Lopend Vuur Nijmegen resp. Malden, het Politiek Comite Stari Most en Young Europeans for Security. Waarnemers bij het Beraad zijn het Humanistische Overleg Mensenrechten, Pax Christi Nederland en Press Now.


menu | dDH