[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Open Kanalen voor Kosovo

woensdag 31 maart 1999, grote zaal, 20.30 uur

Bijeenkomst in De Balie over de oorlog in Kosovo en de informatievoorziening hierover. Het wordt steeds duidelijker dat zich in Kosovo een grote humanitaire tragedie voltrekt, terwijl bij de effectiviteit van de militaire operaties van de NAVO in het gebied ook steeds meer vraagtekens worden geplaatst. Het gebrek aan betrouwbare informatie uit het crisisgebied zelf vormt daarbij een groot probleem. Niemand weet wat zich afspeelt in Kosovo en evenmin is bekend wat de luchtaanvallen van de NAVO precies aanrichten.

De avond opent met een serie 'reports' over de actuele situatie in met name Kosovo en de condities voor onafhankelijke berichtgeving (voor zover deze nog bestaat) in JoegoslaviŽ. Deze 'reports' worden gevolgd door een discussie over de betekenis van onafhankelijke informatiekanalen in het crisisgebied, de NAVO strategie en de informatie-oorlog die rond het Kosovo conflict woedt. Daarnaast komt de vraag aan de orde welke concrete mogelijkheden nu benut kunnen worden om de onafhankelijke informatievoorziening over het conflict in Kosovo te verbeteren.

De Servische autoriteiten dulden geen onafhankelijke berichtgevers in Kosovo. Zowel de buitenlandse journalisten, als de OVSE waarnemers is het werken in Kosovo onmogelijk gemaakt. Telefoonverkeer is vrijwel onmogelijk. Het ontbreken van een onafhankelijke infrastructuur voor berichtgeving leidt daarbij tot een vrijwel volledige informatiestop. Op de berichtgeving over het conflict in de westerse media wordt daarnaast in toenemende mate kritiek geleverd. Hoe betrouwbaar zijn de persberichten van de NAVO? Is er sprake van een propaganda oorlog? En hoe bericht onze eigen pers?

Discussie met o.a. Hylke Tromp (hoogleraar Internationale Veiligheidsvraagstukken), Jaap van Ginneken (massapsycholoog) o.l.v. Andrée van Es.

Help B92 is een campagne die steun geeft aan de overgebleven onafhankelijke media in JoegoslaviŤ. De campagne levert technische en financiŽle steun, maar vraagt tevens grote aandacht voor het bijzondere belang die onafhankelijke nieuws- en informatiebronnen in dit conflict hebben.
Help B92 is een initiatief van B92 (Belgrado), De Balie, De Digitale Stad, Next 5 Minutes, Press Now, radioqualia (AustraliŽ), De Waag (MONM) en XS4ALL. Meer informatie over Help B92 is te vinden via de web site: http://helpB92.xs4all.nl
De avond is tevens via het Internet te volgen via: http://www.balie.nl/live
Of via De Digitale Stad: http://www.dds.nl/live

KAARTVERKOOP EN TELEFONISCH RESERVEREN
Reserveren: 020 - 5535100. Ma t/m do van 14.00 - 20.00 uur, vr van 14.00 - 22.30 uur en za van 17.00 - 22.30 uur. Openingstijden kassa: ma t/m do van 17.00 - 20.30 uur, vr en za van 17.00 - 23.00 uur. Bij aanvangstijden die hier buiten vallen vanaf 1Ĺ uur voor aanvang. Reserveringen vervallen een half uur voor aanvang. Toegangsprijs: É 12,50 (10,00 CJP/PAS65/Stadspas/Collegekaart).

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.


menu | dDH