[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999

Advertentie-actie oorlog Kosovo

13 mei, 1999.

Wij, een aantal medewerkers van de Universiteit Wageningen werkzaam in voormalig Hotel de Wereld in Wageningen maken ons grote zorgen over de Kosovo-oorlog. We willen daaraan uiting geven middels een advertentie in een of meer landelijke dagbladen, die door zoveel mogelijk Nederlanders wordt ondertekend. Hieronder vindt u de tekst. Wilt u mee doen, laat dat dan uiterlijk donderdag 20 mei weten in een boodschap aan ons E-mail-adres: Tilly.Jansen@WIX.NL

Vermeld daarin uw naam en eventueel een korte functie-aanduiding waarmee u in de ondertekening genoemd kan worden, en maak Fl 25,00 over naar bankrekening nummer 603862241 ten name van A.F.J. de Vries te Wageningen met als vermelding 'advertentie oorlog Kosovo'. (Vermeld tevens uw rekeningnummer, zodat wij het geld kunnen terugstorten als de aktie door een politieke doorbraak niet meer nodig is.). Stuur dit bericht door aan zoveel mogelijk anderen van wie u denkt dat ze mee willen doen.

Initiatiefnemers: Wiebe Aans, Adri Bolt,Tilly Jansen, Niek Koning, Bernard Kranenbarg, Henk van Ruitenbeek, Josje Teunissen, Age de Vries (Hotel de Wereld, 5 Mei plein 1, 6703 CD Wageningen)

Tekst advertentie:

WIJ MAKEN ONS ZORGEN OVER DE KOSOVO-OORLOG

Wij maken ons zorgen over de Kosovo-oorlog. Het bombarderen van Klein-JoegoslaviŽ door de NAVO is niet gebaseerd op een VN-mandaat, en volkenrechtelijk gezien waarschijnlijk onwettig. In plaats van de verwachte paar dagen duren de bombardementen al bijna twee maanden. Ze zijn steeds meer gericht op semi-civiele doelen, zoals bruggen in steden, electriciteitscentrales en televisiezenders. Een vluchtelingenkonvooi, woonwijken en de Chinese ambassade zijn getroffen. Sinds het begin van de bombardementen is het vluchtelingenprobleem niet verminderd, maar zodanig verergerd dat de vrede in de hele regio wordt bedreigd. In Macedonie dreigt een burgeroorlog, en in Kosovo zelf een jarenlange guerrilla. Ook internationaal zijn de spanningen sterk opgelopen.

De NAVO-aktie lijkt een op hol geslagen paard dat niet is te stoppen. Niet alleen de boodschappen uit ServiŽ, maar ook die van de NAVO en onze eigen politici klinken steeds propagandistischer. Daarbij zijn er dingen die wij niet begrijpen. Waarom reageren de NAVO-landen wel op de situatie in Kosovo, maar niet op vergelijkbare situaties in Koerdistan, TsjetsjeniŽ, Tibet of Oost-Timor? Waarom hebben ze wel de ethnische verdrijving door KroatiŽ van 300.000 Serven uit de Krajina gedoogd? Waarom steunt de NAVO de facto het UCK, dat naast Milosevic cs mede-veroorzaker is van de Kosovo-crisis? Wat wij nog minder begrijpen is de NAVO-eis dat aan de internationale troepenmacht die een terugkeer van de vluchtelingen mogelijk moet maken per se NAVO-troepen moeten deelnemen. Die eis maakt een diplomatieke oplossing vrijwel onmogelijk. Hoe is dat te rijmen met de humanitaire doelstelling waar het de NAVO volgens haar zeggen om gaat? Er zijn toch ook neutrale landen, zoals Zweden of Zwitserland, die effectieve troepen kunnen leveren? Zijn onze regeringen de gevangenen van prestige-overwegingen? Of is er een verborgen agenda, en wordt de oorlog daardoor nodeloos gerekt?

Wij spreken de Nederlandse regering en onze volksvertegenwoordiging hierop aan. Wij willen geen propaganda horen, maar vernemen wat er werkelijk aan de hand is. Wij willen dat onze regering er bij de NAVO op aandringt om een diplomatieke oplossing mogelijk te maken door akkoord te gaan met een effectieve internationale troepenmacht in Kosovo die geleverd wordt door neutrale landen. Als de NAVO dat weigert, willen wij dat Nederland zich terugtrekt uit deze oorlog.


menu | dDH