[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Lessen uit de Joegoslavië-oorlog

Hoe gaan vredesbeweging en andere progressieve bewegingen verder na de oorlog tegen Joegoslavië? Hier over organiseert het Anti-Oorlogscomité Leiden een discussieavond:
woensdag 25 augustus, aanvang 20.00 u., in het Antonius Zalencentrum, Lange Mare 43, Leiden

Jan Beentjes, fotograaf en lid Anti-Oorlogscomité Leiden, toont dia's, en vertelt, van zijn bezoek onlangs aan Joegoslavië.

Verder inleidingen op de discussie door:

Literatuurtafel aanwezig, met onder andere brochure met korte inleidingen door Alice Mahon, Rafik Schami, en Edward Herman, op vragen in de discussie.

Discussieer mee -Iedereen welkom- Toegang vrij

Vragen:

Moeten we niet kritischer naar oorlogbevorderende kanten in de maatschappijen van Nederland en andere NAVO landen kijken, dan voor de Balkan-oorlog?

Moeten er geen betere landelijke en internationale kontakten tussen progressieve bewegingen komen, om snel te kunnen reageren tijdens, of, beter nog, ter voorkoming van, nieuw oorlogsgeweld, op de Balkan of elders? Hoe moet het met de humanitaire hulp?

Wat betekent de NAVO-oorlog, en de tijdens die oorlog aangenomen nieuwe NAVO-beginselen, voor het internationaal recht?

Moeten anti-racisten niet meer letten op de vluchtelingenstop naar NAVO-landen uit Kosovo? En op de band tussen vreemdelingenhaat en oorlogspropaganda? Tijdens de Balkanoorlog blijkend in Italië uit neo-fascistisch geweld tegen Roma [Zigeuners] uit Servië; en in Nederland uit stemmingmakerij tegen Joegoslaven, zich al snel uitbreidend tegen o.a. Somaliërs? En na de Amerikaans/Britse bommen in 1998 op Irak in pershetze tegen Marokkaanse jongeren, omdat zij in Amsterdam tegen die oorlog demonstreerden?

Hoe was de houding van vroeger uit de Nederlandse vredesbeweging bekende personen als Mient-Jan Faber, vergeleken met een beweging als CND in Engeland?

Hoe was de houding van sociaal-democratische, groene, en andere als links bekend staande parlementaire partijen?


menu | dDH