[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Info-avond over Balkan Sunflowers
hulpproject vluchtelingen

BALKAN SUNFLOWERS
grass-roots solidaritywork in the balkan region

(Oproep hulp bij transporten: zie onderaan)

De Vrijwillige Internationale Aktie (VIA), de Nederlandse tak van de internationale vredesorganisatie Service Civil International, organiseert op korte termijn een informatieavond over Balkan Sunflowers. Deze avond is bedoeld voor vrijwilligers, die concrete belangstelling hebben voor het werken met vluchtelingen in Albanie en Macedonie. En verder voor iedereen, die meer wil weten over het werk van Balkan Sunflowers en/of er aktief voor wil worden.

De avond zal plaatsvinden op DINSDAG 8 JUNI, 19.30 op het VIA-kantoor (routebeschrijving onder).

Op deze avond zal uitleg gegeven worden over de omstandigheden van het werken in Albanie en macedonie. Bovendien zal een VIA-aktieve vertellen, mede aan de hand van dia's, over zijn bezoek aan Macedonie.

In Nederland heeft de VIA het op zich genomen om de aktiviteiten van Balkan Sunflowers in Nederland te coordineren. Dit betreft vooral het voorbereiden en uitzenden van vrijwilligersters naar Albania en Macedonia. Maar ook is ze actief op het veld van fondsenwerving. Vanaf 1992 heeft de VIA ervaring met het zenden van vrijwilligersters naar de Balkan, vooral naar projecten in vluchtelingenkampen van Suncokret (kroatie), het heropbouw- en verzoeningsproject in Pakrac (Kraotie/Servie, vanaf 1995 Kroatische) en Hi Neighbour in Servie.

Balkan Sunflowers

Balkan Sunflowers is een internationaal netwerk, die grass-roots organisaties ondersteunt in de Balkan. Het idee is begin april ontstaan toen de Kosov@-crisis in alle hevigheid was uitgebarsten. Honderdduizenden inwoners van Kosov@ moesten hun land verlaten en vluchtten naar Montenegro, Albanie en Macedonie. Aan het eind van eerdere ervaringen in Kroatie kwam het idee op om praktisch deze vluchtelingen te ondersteunen. Het doel is er in gelegen om internationale vrijwilligers te zenden, die in samenwerking met lokale organisatie ter plekke de andere kant van de humanitaire hulpverlening benadrukken: het opzetten van sociale opbouw,projekten, waarin aktiviteiten voor verschillende leeftijds-en bevolkingsgroepen mensen dichter bij elkaar trachten te brengen en voor vluchtelingen specifiek een alternatief bieden voor het wachten waar het leven van hen vaak uit bestaat.. Bij de aktiviteiten valt in eerste instantie te denken aan spelen en sport voor kinderen, als wel creatieve workshops (theater, muziek, knutselen en tekenen). De ervaring leert dat je door het beginnen met het organiseren van aktiviteiten voor kinderen al gauw in kontakt komt met de ouders en andere groepen. Hoewel de 'internationale gemeenschap' de terugkeer van vluchtelingen naar kosov@ boven aan het verlanglijstje stelt, ziet er helaas niet naar uit dat dit binnenkort mogelijk is. Integendeel, het zou nog eens heel lang kunnen gaan duren. Ook na het zojuist gesloten akkoord.

Voor de laatste info: http://www.ddh.nl/org/balkansunflower

Meer informatie over VIA en Balkan Sunflowers, ook na de info-avond:
VIA (020-6892760, vianl@xs4all.nl)
Elze (020-4715529)
Kees(020-6277765)
Wilbert (020-6165179)
7 juni 1999


Route naar VIA-kantoor

M.v.B Bastiaansestraat 56 1054 SP Amsterdam

Het kantoor -op het oude WG-terrein- is te bereiken vanaf Amsterdam CS met tramlijn 1, uitstappen halte Overtoom/ C.Huygenstraat . Meelopen in de richting van de tram, eerste straat rechts (2e C. Huygensstraat), 1e links en dan weer 1e rechts. Het is naast het cafe Ingang B.


Goedkoop vervoer gezocht

Voor VIA-vrijwilligers die daadwerkelijk naar Albanie en Macedonie gezonden worden zoeken we naar mogelijkheden voor goedkoop vervoer. Daarom zouden we graag willen weten of er de komende maanden transporten vanuit Nederland naar deze landen gaan, waar vrijwilligers mee kunnen reizen. Daarom de vraag aan iedereen die iets weet, of iemand kent die meer zou kunnen weten, dit spoedig door te geven aan de VIA (vianl@xs4all.nl), tel: 020-6892760


menu | dDH