[Menu] [dDH]

Kosova en Nederland 1999
Vrouwen schreeuwen hun ontzetting uit over de oorlog

P E R S B E R I C H T

Solidariteitstocht 5 juni 1999, Amsterdam

Sint-Michielsgestel, 18 mei 1999 - Op zaterdag 5 juni lopen vrouwen een tocht uit solidariteit met alle oorlogsslachtoffers. Zij zullen in het wit gekleed zijn en zwarte spandoeken dragen met de tekst: STOP! De tocht start om 12:00 op de Dam in Amsterdam en voert naar het Amstelveld. Daar aangekomen zullen de vrouwen een minuut lang hun ontzetting uitschreeuwen, om vervolgens in stilte weer uit elkaar te gaan.

De tocht is een persoonlijk initiatief van twee vrouwen: Marijke Kluijtmans (52, Rosmalen) en Marjo van Loosdregt (53, Amsterdam). Om hun initiatief breder bekend te maken en om alle vrouwen in Nederland op te roepen tot deelname aan de tocht, startten de beide vrouwen op 9 mei een kettingbrief, die momenteel per post en email door het land gaat. Het initiatief blijkt bij veel vrouwen aan te slaan. De brief wordt massaal verspreid, zo blijkt uit de reakties die de initiatiefneemsters de afgelopen week uit het hele land ontvingen.

De tekst van de kettingbrief staat ook in deze rubriek en kan worden uitgeprint voor verdere verspreiding.

Marijke Kluijtmans, die de brief opstelde, schrijft ondermeer: ,,Ooit liepen we in Amsterdam tegen de kruisraketten. Nu willen we weer lopen, tenminste een daad verrichten dat wij iets doen met onze onmacht, ons protest. Wederom worden vrouwen in groten getale op de grofste manier gepakt, voor hun leven getraumatiseerd en vervolgens gebruikt om de wereld te laten zien hoe erg deze oorlog is. STOP! STOP! STOP! We lopen met 30, met 200, met 1000 of meer vrouwen. Maar we doen het!''
(de volledige tekst van de brief vindt u onderaan dit persbericht)

Ook als er de komende weken een akkoord wordt bereikt inzake de oorlog in Kosovo, zal de solidariteitstocht doorgaan.


Noten voor de pers:

De initiatiefneemsters zijn bereikbaar op de volgende nummers:

Marijke Kluijtmans: 073-5211466
Marjo van Loosdregt: 020-6767362

De tekst van de kettingbrief


menu | dDH