menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2007 |
 
 
 
Hooggerechtshof Filipijnen: oliedepot Shell moet dicht
 
Persbericht van Milieudefensie
 
Amsterdam/Manilla, 7 maart 2007 - Milieudefensie is verheugd over de uitspraak van het hooggerechtshof van de Filipijnen vandaag, die het gemeentebestuur van Manilla opdraagt het oliedepot Pandacan te sluiten. Er zijn grote milieu- en veiligheidsproblemen met dit depot waar Shell mede-eigenaar van is.
 
Milieudefensie strijdt, samen met lokale partners Fenceline Community for Human Safety and Environmental Protection en United Front to Oust Oil Depots, al jarenlang voor sluiting van het Pandacan-depot. Al in 2001 besloot het gemeentebestuur van Manilla dat het oliedepot dicht moest. Shell trok zich daar niks van aan. 'De uitspraak van vandaag maakt duidelijk dat Shell pas met maatschappelijk verantwoord ondernemen begint, als het bedrijf door een rechter wordt gedwongen,' aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu, van Milieudefensie.
 
Vladimir Cabigao, advocaat van de Fenceline Community for Human Safety and Environmental Protection en een van de indieners van de zaak bij het hooggerechtshof: 'Dit is een mijlpaal op het gebied van milieurechtspraak. Het hof heeft de belangen van gezondheid en veiligheid boven de belangen gesteld van de oliebedrijven.'
 
Het Pandacan-oliedepot voorziet in 80 procent van de oliebehoefte van de Filipijnen en is eigendom van Pilipinas Shell Petroleum Corporation, Caltex (Philippines) Inc. en Petron Corporation. Het depot ligt in een dichtbevolkt gebied van hoofdstad Manilla. Gassen en andere verontreiniging die van het depot afkomstig zijn, zorgen voor een aanhoudende stroom van klachten van lokale bewoners. Zij worden bijna dagelijks blootgesteld aan stoffen die kankerverwekkend zijn en kunnen leiden tot neurologische aandoeningen.
 
In juni 2006 diende Milieudefensie, samen met haar partners in de Filipijnen en haar koepel Friends of the Earth International, een klacht in bij de OESO. Het Nationaal Contactpunt in Nederland dat de klacht behandelt, heeft nog geen uitspraak gedaan.
 


 
Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie: 020 5507 333, www.milieudefensie.nl/globalisering
Voor de uitspraak van het hooggerechtshof, zie:
http://www.supremecourt.gov.ph/jurisprudence/2007/march2007/156052.htm Meer informatie over het Pandacan Oil Depot, zie pagina 37-40 van het rapport “Use your profit to clean up your mess”: www.milieudefensie.nl/globalisering/publicaties/rapporten/shellrapport (PDF)
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2007 |