menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2007 |
 
 
 
Amerikaanse bedrijven kiezen voor klimaat
 
Bericht van Ravage
 
WASHINGTON, 23 januari 2007 (IPS) De VS moeten de uitstoot van broeikasgassen wettelijk aan banden leggen. Dat vinden tien grote Amerikaanse bedrijven, die een samenwerkingsverband hebben opgezet met invloedrijke milieugroepen. Maar er is ook de nodige scepsis over het initiatief.
 
Het United States Climate Action Partnership (USCAP) werd maandag in Washington aan de pers gepresenteerd. BP America, Caterpillar, DuPont, General Electric, Pacific Gas and Electric en nog vijf andere grote bedrijven willen dat de Amerikaanse wetgever het land verplicht de uitstoot van broeikasgassen tegen 2022 met minstens 30 procent en tegen 2050 met maximaal 60 procent te verminderen.
 
Voor bedrijven moeten maximale emissiehoeveelheden worden vastgelegd. De handel in uitstootrechten moet bedrijven helpen aan die normen te beantwoorden. In een brief aan de Amerikaanse president George W. Bush dringen de directies van de tien bedrijven aan om "meteen actie te ondernemen" om op een gecoördineerde manier aan klimaatbescherming te gaan doen.
 
Het initiatief wordt mee gedragen door Lehman Brothers, een financiële groep uit New York, door de onderzoeksinstelling the Pew Centre on Global Climate Change en door de milieugroepen Environmental Defence, de Natural Resources Defence Council en het World Resources Institute.
 
Het klimaat staat opens hoog op de Amerikaanse politieke agenda. Door de Democratische overwinning bij de tussentijdse verkiezingen in november zijn op sleutelfuncties in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden Republikeinen verdwenen die uit alle macht wetten tegenhielden die de Amerikanen verplicht zouden hebben om minder CO2 uit te stoten. Ze zijn nu vervangen door Democraten die even verbeten proberen de klimaatverandering op de agenda te krijgen.
 
Sommige kenners hebben grote twijfels bij het initiatief. "De bedrijven gaan gewoon uit van de overweging dat ze liever klimaatwetten opgelegd krijgen nu Bush nog aan de macht is dan onder zijn opvolger, die voor nog strengere normen zou kunnen kiezen", zegt Christopher Flavin, de voorzitter van het WorldWatch Institute.
 
Hij vindt de doelstellingen die naar voren worden geschoven "ambitieus" en vraagt zich af of ze haalbaar zijn. Flavin wijst erop dat één van de leden van het samenwerkingsverband, Duke Energy, plannen heeft om een groot aantal nieuwe steenkoolcentrales te bouwen. "Als dat het model wordt, dan komen we er nooit", zegt Flavin.
 
Bron: www.ravagedigitaal.org/2007nieuws/januari/27/27.php
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2007 |