menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2007 |
 
 
 

Nieuws Mondiale Voetafdruk - Januari 2007

 
Uitgave van De Kleine Aarde
 
  1. Zwitserland eerste van de 10
  2. Llink 14 x met voetafdruk op TV
  3. Nederland Duurzaam?
  4. (Un) Happy Planet Index
  5. One Planet Living/Business
  6. Nieuw lesmateriaal van WNF
  7. Ook het Financieele Dagblad

 
Zwitserland eerste van de 10
 
Als eerste land heeft Zwitserland een eigen studie laten maken van hun Mondiale Voetafdruk. Daarmee werden de eigen statistische gegevens vergeleken met de gegevens die vanuit diverse instellingen gebruikt worden voor het Living Planet Report. Er kwamen geen grote verschillen uit naar voren. De eigen meting kwam iets lager uit: 4,7 ha per inwoner. Zwitserland heeft 'duurzame ontwikkeling' tot nationaal doel verheven. Het is nu zelfs in de grondwet vastgelegd. Het Zwitserse voetafdrukrapport is in vier talen verschenen en kan gevonden worden via de site www.footprintnetwork.org . Met deze stap is de Zwitserse overheid ook de eerste geworden van de 10 landen die gezocht werden/worden voor de campagne Ten in Ten van het Global Footprint Network, die beoogt dat in 2015 tien landen de Voetafdruk in hun beleid hebben opgenomen als een duurzaamheidsindicator.
 
Llink 14 x met Voetafdruk op TV
 
In 14 uitzendingen van het TV-programma Llinke Soep van de omroep Llink komt de Mondiale Voetafdruk aan de orde. De serie begon op 2 januari met een introductie over het voetafdrukmodel en een bezoek aan de Miljonairsbeurs in de RAI. Naast erg veel spullen die ongetwijfeld tot grote voetafdrukken leiden, bleken er ook kunstwerken en antiek aangeboden te worden, die slechts een bescheiden voetafdruk achterlaten. Vooral antieke voorwerpen, die vaak meer dan tweede-hands zijn, scoren goed. De uitzendingen beginnen op dinsdagavond rond 21.00 uur op Nederland 3. De serie wordt - met kleine onderbrekingen - tot en met dinsdag 15 mei uitgezonden. Voor het onderdeel Big Bother worden nog deelnemers gezocht. Meer info op www.Llink.nl .
 
Nederland Duurzaam?
 
De nieuwe Index voor een Duurzame Samenleving - de IDS 2006 - laat met cijfers zien hoe duurzaam de Nederlandse samenleving is. Dit gebeurt aan de hand van 22 indicatoren (waaronder de Mondiale Voetafdruk), verdeeld over 5 categorieŽn: persoonlijke ontwikkeling, schone leefomgeving, stabiele samenleving,, gebruik van grondstoffen en duurzame wereld. Nederland scoort een mager zesje. Die score kun je vervolgens vergelijken met de gegevens van maar liefst 149 andere landen. De titel is 'Nederland duurzaam? De Index voor een Duurzame Samenleving', door Geurt van de Kerk en Arthur Manuel, uitgeverij De Vijver, Afferden, 2006. ISBN 9076224226, ? 14,95. Meer informatie: www.nederlandduurzaam.nl (hier is de publicatie ook te downloaden).
 
(Un) Happy Planet Index
 
De in Londen gevestigde New Economics Foundation (NEF) bracht vorig jaar samen met Friends of the Earth de eerste versie uit van de (Un) Happy Planet Index . Het is een nieuwe poging om de wereld duidelijk te maken dat indrukwekkende economische cijfers nog geen gelukkig leven opleveren. En dat we goed in de gaten moeten houden dat volgende generaties nog een leefbare planeet kunnen aantreffen. In deze index speelt de Mondiale Voetafdruk een belangrijke rol. Meer informatie op www.happyplanetindex.org . Daar kan het rapport ook worden gedownload (60 pagina's).
 
One Planet Living/Business
 
Dat het Wereld Natuur Fonds wereldwijd actief is met de Voetafdruk is alom bekend. Het tweejaarlijkse Living Planet Report is daar het beste voorbeeld van. Eind 2006 verscheen de meest recente editie. In diverse landen worden nu programma's ontwikkeld om met de verontrustende conclusies uit dat rapport de vervolgstappen te zetten. Een van die programma's is One Planet Living voor ieder van ons, waarbij men uitgaat van de 1,8 hectare die er per wereldbewoner aan gebruiksruimte beschikbaar is, inclusief de nodige ruimte voor de natuur/biodiversiteit. Een ander programma is One Planet Business. Via een zoekmachine is door een van de twee termen in te typen snel meer informatie te vinden.
 
Nieuw lesmateriaal van WNF
 
Samen met de organisatie Codename Future ontwikkelt het Wereld Natuur Fonds in Nederland lesmateriaal met de Voetafdruk voor middelbare scholieren. Die gaan aan de slag met het gedachtegoed uit het Living Planet Report. Een belangrijk onderdeel van het lesmateriaal is natuurlijk de berekening van de eigen voetafdruk. Vanaf februari zullen de eerste resultaten op enkele scholen getest worden. Het streven is om het materiaal voor andere scholen beschikbaar te hebben bij aanvang van het schooljaar 2007/2008. Voor meer informatie: Petra van Aken, via paken@wwf.nl .
 
Ook het FinanciŽle dagblad
 
Nadat eerst het Parool met twee hele pagina's uitvoerig over de Mondiale Voetafdruk rapporteerde, kwam eind december het FinanciŽle Dagblad uit met zelfs vier pagina's over de voetafdruk en de noodzaak van een beter klimaatbeleid. Over twee pagina's werd daarbij in kleur het mooie overzicht gepubliceerd van de voetafdrukken van alle 147 landen op aarde met meer dan een miljoen inwoners, overgenomen uit het Living Planet Report 2006.
 
Redactie: Jan Juffermans
Tel.: (0411) 68 49 21
Speciale voetafdruk-site: www.voetenbank.nl
Speciale vakantie-site: www.vakantievoetafdruk.nl
Speciale voedsel-site: www.voedselvoetafdruk.nl
Vanaf 1.3.07 ook: www.klimaatvoetafdruk.nl
Internationaal: www.footprintnetwork.org
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2007 |