menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
In 2050 zijn 2 aardbollen nodig om huidige consumptie vol te houden
 
Persbericht van het Wereld natuur Fonds
 
Beijing, China/Gland, Switzerland, 24 oktober 2006 - Als we onze huidige levenswijze voortzetten, hebben we in 2050 twee aardbollen nodig om in ons consumptiepatroon te kunnen voorzien. We verbruiken onze natuurlijke hulpbronnen in zo’n hoog tempo, dat de aarde niet in staat is deze op tijd weer aan te vullen.
Dit blijkt uit het Living Planet Rapport 2006 dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag presenteert in Beijing, China. Het Living Planet rapport, dat eens in de twee jaar verschijnt, geeft een overzicht van de ‘gezondheidstoestand’ van de aarde. Het rapport brengt de status van de biodiversiteit en vraag naar en het aanbod van natuurlijke bronnen als bossen, landbouw, water en fossiele brandstoffen in kaart.

Het Living Planet Rapport gebruikt twee indices om de gezondheid van de aarde te meten. De eerste is de Living Planet Index, die de biodiversiteit meet. De tweede index, ‘de Ecologische Voetafdruk’, meet hoeveel vierkante meter (aan landbouwgrond, bossen en oceanen) we gemiddeld per persoon nodig hebben om in onze dagelijkse behoefte te kunnen voorzien. Uit het rapport blijkt dat de twee landen met de grootste ecologische voetafdruk de Verenigde Arabische Emiraten (11,9 ha) en de Verenigde Staten (9,6 ha) zijn. Afghanistan heeft de kleinste voetafdruk (0,1 ha). Europa heeft een voetafdruk van gemiddeld circa 5 ha per persoon. De Nederlander gebruikt 4,4 heeft ha voor zijn leefstijl. Dit, terwijl er per wereldburger slechts 1,8 hectare op aarde beschikbaar is.

“Het is de hoogste tijd om te kiezen voor duurzaamheid. Op dit moment gebruiken we al een kwart meer aan natuurlijke hulpbronnen dan dat de aarde aankan.”, aldus Jim Leape, directeur-generaal van WWF International. “Het goede nieuws is, dat we weten waar we moeten beginnen, en wel bij ons energiegebruik. De manier waarop we energie opwekken en verbruiken neemt bijna de helft in van onze voetafdruk op deze aarde. Met de juiste keuzes op dit vlak zijn snelle verbeteringen te maken. De benodigde technologie is al voor handen.”

Het WNF werkt nauw samen met bedrijven, consumenten en overheden om dit in de praktijk te brengen. Zo verhuisde het WNF in Nederland deze zomer naar het eerste CO2-emissievrije gebouw in Europa. Een kantoorgebouw, volledig opgetrokken uit duurzame materialen en zonder radiatoren of airconditioning.

Meer informatie over het Living Planet Report

Living Planet Rapport 2006 (PDF, 3,08MB)
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |