menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
AH onder vuur wegens halal-beleid
 
Amsterdam, 24 oktober 2006 - Albert Heijn heeft duizenden protesten ontvangen omdat de supermarktketen vlees verkoopt waarvan de dieren onverdoofd worden geslacht. De aanleiding voor de commotie is dat de supermarktketen sinds vorige week in 48 vestigingen halal-vlees verkoopt, waarvoor dieren op rituele wijze worden geslacht.
 
Volgens de Partij voor de Dieren (PVDD) licht Albert Heijn consumenten verkeerd voor. Consumenten zouden niet weten dat de dieren hiervoor onverdoofd worden geslacht. Het tv-programma Radar besteedde maandag aandacht aan dit onderwerp. Vervolgens werden er volgens de Partij voor de Dieren ongeveer vijfduizend protestmails via de site van de partij verstuurd.
 
In Nederland is de slacht onderworpen aan strenge regels. Daarin staat onder meer dat het is verboden om dieren zonder verdoving te slachten. Er is echter een uitzondering voor groepen die afwijkende slachtmethoden hanteren op religieuze gronden.
 
Albert Heijn probeert volgens de PVDD een graantje mee te pikken van de groeiende halal-markt door zich te richten op de 1,5 miljoen moslims in Nederland. Daarmee promoot de supermarktketen volgens de partij echter ook de zeer dieronvriendelijke praktijk van onverdoofd slachten waar veel consumenten problemen mee hebben.
 
De Partij voor de Dieren neemt het Albert Heijn ook kwalijk dat een groot deel van het halal-vlees in het reguliere vleesschap verkocht wordt, zonder dat dit vermeld staat op het etiket. De partij wil dat Albert Heijn niet alleen stopt met de verkoopt van halal-vlees, maar ook harde garanties biedt dat het reguliere vlees in haar schappen niet langer afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren.
 
bron: www.ravagedigitaal.org
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |