menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Gratis knuffelen slaat aan op Niet-Winkeldag
 
Persbericht van Omslag - Niet-Winkeldagcampagne
 
freehugs t-shirt Eindhoven, 26 november 2006 - Het uitdelen van gratis knuffels aan het winkelend publiek is een zeer succesvolle actievorm gebleken op de Internationale Niet-Winkeldag, die gisteren wereldwijd is gevierd.
 
Zowel in Wageningen als in Rotterdam lieten passanten zich knuffelen door Niet-Winkeldag-activisten. Het gratis knuffelen ('Free hugs') is populair dankzij een filmpje op YouTube, dat wereldwijd al meer dan zes miljoen keer is bekeken. Zie www.freehugscampaign.org 'Free Hugs' en 'Buy Nothing' gaan goed samen. De Niet-Winkeldag wil immers ook benadrukken dat geluk niet te koop is, maar wel heel goed zelf gemaakt kan worden.
 
,,Sommige voorbijgangers vonden het wel een beetje raar, maar toch deden heel wat mensen heel enthousiast mee met het 'groepsknuffelen'. Ze waren het volkomen met ons eens dat er meer geknuffeld moet worden,'' zegt Kim van Groningen uit Wageningen, die aan de Niet-Winkeldagactie meedeed.
 
hilversum Naast het knuffelen waren er ook weggeefkramen, cadeaubonnen voor immateriele cadeaus, een rust-oase om bij te komen van de consumptiedrift, en een verduisteringsbril die beschermt tegen de verleidingen van de reclame.
 
In Rotterdam oogstten de steltlopers veel bekijks. Zij verbeeldden 'de reclame' en 'de economie' die 'een koopslaaf' als marionet de winkels binnen leidden.
 
utecht In Utrecht greep de politie in, toen niet-winkelaars zich vertoonden in het winkelpaleis Hoog Catharijne. De actievoerders hadden daar een huiskamer ingericht, waar zij spelletjes deden en thee dronken. Ook deelden zij tevredenheidsballonnen uit. Deze actie bleek echter te bedreigend voor de openbare orde, de politie dreigde de actievoerders te arresteren. De activisten hebben zich niet uit het veld laten slaan. Zij zijn later op de middag, voorzien van sandwichborden, teruggekeerd naar Hoog Catharijne. Heel consequent gingen ze door met niet-kopen, tot groot verdriet van de commercie.
 
De Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day) is dit jaar gevierd in 65 landen. In Nederland waren er acties in Amersfoort, Amsterdam, Deventer, Gouda, 's-Hertogenbosch, Hilversum, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Vlissingen en Wageningen. Verslagen zijn te lezen op www.koopniets.nl
 
Waarom Niet-Winkeldag
 
De ongebreidelde consumptie in het rijke deel van de wereld (20 procent van de mensheid) levert een grote bijdrage aan het broeikaseffect en klimaatverandering. De film An Inconvenient Truth van Al Gore heeft dat opnieuw duidelijk gemaakt. En terwijl niemand nog de ernst van de situatie kan ontkennen, blijven politici en beleidsmakers vasthouden aan economische groei als hoogste doel.
 
Technische oplossingen - energiezuiniger apparaten, bomen planten om CO2 te binden - zullen slechts marginaal effect hebben, zolang de consumptie in het rijke deel van de wereld blijft stijgen. Daar komt bij dat de 80 procent van de wereldbevolking die nu nog maar 20 procent van alle consumptie voor zijn rekening neemt, ook streeft naar een beter bestaan. De Westerse wereld geeft hen een slecht voorbeeld!
 
Niet-Winkeldag is een symbolische dag. Wat begint met een dag niet winkelen kan uitgroeien tot een andere leefwijze, waarin niet 'consumeren' het belangrijkste is, maar 'leven'.
 
De Buy Nothing Day ontstond in 1992 in Canada. Het fenomeen heeft zich gestadig verspreid over de wereld. In 1995 introduceerde Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling, de Niet-Winkeldag in Nederland.
 


 
Noten voor de pers
 
Voor nadere informatie: 040-2910295 (Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, Dick Verheul, Marta Resink)
 
Veel meer over Niet-Winkeldag op www.koopniets.nl
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |