menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Regionale voedselvoorziening in de praktijk
Duizenden bezoekers verwend op Lekker Utregs Oogstfeest

 
Persbericht van Lekker Utregs
 
Utrecht, 30 september 2006 - Vandaag werd 'Utrechts eten en drinken' letterlijk in het zonnetje gezet. Er waren appels en honing uit Hoograven, groenten uit Maarschalkerweerd, Vocking worst en bier uit De Meern. Hoogtepunten van het Oogstfeest waren de heerlijke hapjes van onze koks, de maaltijd voor honderd genodigden en de presentatie van het eerste product met het Lekker Utregs logo.
 
Lekker Utregs is een campagne om eten en drinken uit de regio Utrecht te ontdekken en gemakkelijk verkrijgbaar te maken. Ons voedsel reist tegenwoordig de halve aardbol over, terwijl bijna niemand weet dat Utrecht veel verrassende producten te bieden heeft! Om daar eens kennis mee te maken, organiseerde Lekker Utregs op zaterdag 30 september op de Mariaplaats in Utrecht het Oogstfeest.
 
Harmonie Orkest De Bazuin uit De Meern beet het spits af met het op en neer varen over de Oudegracht. De boot was volgehangen met spandoeken om het winkelend publiek naar de Mariaplaats te lokken.
Om 14.00 uur gaf presentator Roel C. Verburg de aftrap van het middagprogramma op de Mariaplaats. De initiatiefnemers van Stichting Aarde en Milieucentrum Utrecht legden uit waarom eten en drinken uit de regio lekker, leuk en logisch is. Vervolgens werd Koos van der Laan van De Beekhoeve op het podium geroepen. Appel-perensap van boerderij De Beekhoeve is namelijk het eerste product met het Lekker Utregs logo (www.beekhoeve.nl). Er was grote belangstelling bij het winkelend publiek om rond te kijken bij de productenexpositie en het Lekker Utregs streekmarktje, met onder andere bijzondere groenten, druiven en kruidenthee uit Maarschalkerweerd, een assortiment kazen uit Bunnik, witte rozenbottelwijn uit Wijk bij Duurstede, en fruit, honing, appelmoes en kruidenazijn uit de Utrechtse wijk Hoograven.
Bier werd getapt door de mensen van Brouwerij De Leckere uit De Meern en sap werd geschonken door De Beekhoeve. De echte Utrechtse Vocking leverworst stond op tafeltjes klaar voor wie trek had in iets hartigs.
Vanaf 16.00 uur begon de verkoop van lekkere hapjes vanuit de keuken. Jan Wiezer van Fort Vechten, geholpen door Marja Mans van 't Groene Sticht en het team van Amoras o.l.v. Willem Dormaar was de hele middag live aan het koken. Amoras kookt regelmatig voor dak- en thuislozen in de Sleep-inn.
De Autokas van Boudewijn Rijff trok veel bekijks. Deze stond als 'blikvanger' naast de stadspomp. Het is een met leem beklede auto, waarin allerlei groenten gekweekt worden.
 

 
Prijsuitreikingen
 
Lekker Utregs en Goede Waar & Co organiseerden in de afgelopen tijd wedstrijden. Op 27 augustus was er de Lekker Utregs ballonnenwedstrijd. Camille van Niekerk kreeg tijdens het Oogstfeest een prijs omdat haar ballon helemaal in Rothenstein, in de buurt van Leipzig (Oost Duitsland) terechtkwam.
Amateurtuinders konden meedoen met de Lekker Utregs Kweekwedstrijd. De fiets, met een met streekproducten gevulde boodschappenmand was hoofdprijs en werd gewonnen door Betsie Wassenaar. Zij kweekt bijzondere groenten in haar moestuin in Doorn. De tweede prijs, een kookboek met Hollandse producten, was voor Roos Fokkema voor haar balkongroenten, de derde prijs voor Otto van der Laan voor een vreemdgevormde pompoen van 15½ kilo. De jury bestond uit Marian Blom van Tuindersvereniging Abstede, Wendeline van den Nagel van cateringbedrijf De Blauwe Kameel en Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein.
De organisatie Goede Waar & Co loofde prijzen uit voor de beste zelfgekweekte katoenplant, als onderdeel van hun campagne voor eerlijke en duurzame katoenteelt (zie www.katoenmoetjezodoen.nl). De muziek werd verzorgd door Dirom-Darom (onder andere Nederlandse en Vlaamse volksmuziek), Harmonie Orkest De Bazuin en Karavan de Spekulos (swingende zigeunerjazz). Voor de kleintjes was er een springkussen.
 
De Grande Finale: een muzikale maaltijd voor meer dan honderd mensen
 
In de grote tent stonden mooi opgemaakte tafels in twee lange rijen opgesteld. Alle lagen van de bevolking waren goed vertegenwoordigd: dak- en thuislozen, vrouwen in de bijstand, agrariërs, volkstuinders, horeca-ondernemers, allochtone Utrechters, maatschappelijke organisaties, de pers en het hele politieke spectrum, van VVD tot SP raadsleden. Kardinaal Simonis belde persoonlijk op om te laten weten dat hij graag had willen komen, maar verhinderd was. Veel mensen hadden op het laatste moment nog willen mee-eten, maar die moesten we helaas teleurstellen.
Het driegangenmenu bestond uit Hollandse en interculturele gerechten. In de Utrechtse regio worden immers ook allerlei kruiden gekweekt waarmee lekkere buitenlandse hapjes gekookt kunnen worden. Voor de moslims was er halal lam aan het spit, dat na zonsondergang genuttigd kon worden.
Enkele producenten vertelden over hun product, waaronder Angelique Jacobs van Dierenweide Nieuw Rotsoord (Hoograven) die de kruiden voor de thee leverde. De maaltijd werd muzikaal opgeluisterd met Bretonse en Ierse muziek van Hipes and Friends. Het zeer geslaagde Oogstfeest werd afgesloten met een optreden van de Turkse Volksdansgroep Nazar, die menigeen meekreeg op de dansvloer.
 
Vervolgactiviteiten
 
Nu het Lekker Utregs logo gelanceerd is, promotiemateriaal gemaakt en het Oogstfeest georganiseerd is, zal er gewerkt worden aan een grotere bekendheid en makkelijke verkrijgbaarheid van Utrechtse producten: in winkels en horecagelegenheden. Op dit moment is het zo dat het ingewikkeld is om eten en drinken te kopen dat op 10 kilometer afstand geproduceerd wordt, terwijl de winkels vol liggen met producten uit de hele wereld. Na het appel-perensap van De Beekhoeve zorgen we dat er nog vele nieuwe Lekker Utregs producten volgen.
 
Lekker Utregs: Reg uit het hart!
 


 
Noten voor de redactie: - Lekker Utregs wordt mede mogelijk gemaakt door: Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, VSBfonds, kfHeinfonds en Rabobank Utrecht-Nieuwegein.
- Het project wordt gesteund door meer dan dertig bedrijven en organisaties (zie hieronder).
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Louis de Jel (030-2302380, Stichting Aarde) of Roland Pereboom (030-2367240, Milieucentrum Utrecht). Zie ook www.lekkerutregs.nl
 


 
Lekker Utregs wordt gesteund door de volgende bedrijven en organisaties:

Advies Duurzame Technologie			www.duurzametechnologie.nl
Arnold&Co					www.arnoldco.nl
B.D. Tuinderij de Aardvlo			www.aardvlo.nl
Boerenverstand Consultancy			www.boerenverstand.org
Brouwerij De Leckere B.V.			www.deleckere.nl
Coöperatie Stadteland				www.stadteland.nl
De Veldkeuken					www.veldkeuken.nl
FAIR21						www.fair21.com
Groene Hart Landwinkel Koppers			www.groenehartlandwinkel.nl/koppers
't Groene Sticht				www.groenesticht.nl
Het Utrechts Landschap				www.utrechtslandschap.nl
KAVEL 55 (fruitteelt)
Louis Bolk Instituut				www.louisbolk.nl
Maria's biologische eetwinkel en catering	www.marias.nl
Milieudefensie Utrecht				www.milieudefensie.nl
Milieupunt Noordoost, Oost, Overvecht en Zuid 	www.milieupuntenutrecht.nl
Natuur- en MilieuCommunicatie Utrecht		www.nmcutrecht.nl
Natuur en Milieufederatie Utrecht		www.nmu.nl
Restaurant Deeg					www.restaurantdeeg.nl
Rio de Bio					www.riodebio.nl
Rozenbotteltuin De Put				www.rozenbotteltuindeput.nl
Stichting Moestuin Projecten Maarschalkerweerd	www.moestuinutrecht.nl
Stichting De Nationale Proeftuin		www.denationaleproeftuin.nl
Stichting Vrienden van het Platteland		www.vriendenvanhetplatteland.nl
Stichting Werk aan de Linie - Fort Vechten	www.fortvechten.nl
Streekeigen Producten Nederland			www.erkendstreekproduct.nl
Terecht Anders					www.terechtanders.nl
Tuinderij Eyckenstein				www.landgoedgroenten.nl
Tuinderij 'n Groene Kans			www.groenekans.nl
Universitair Milieu Platform Utrecht/Groentetas	www.groentetas.nl
Wageningen Universiteit, leerstoelgroep Rurale Sociologie	www.rso.wur.nl


 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |