menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Zaterdag 9 september, 10:45 Den Haag Malieveld
Eerste maandelijkse klimaatmars in Nederland

 
Uitnodiging van het Klimaat Innovatie Platform Wereldwijd
 
Zaterdag 9 september wordt in Den Haag voor de eerste keer de maandelijkse Klimaatmars gehouden. De deelnemers aan de klimaatmars vragen de politiek dringend om een snelle en radicale overgang naar het gebruik van duurzame ergiebronnen en het duurzaam maken van de maatschappij op alle fronten. Nu te langzaam en te weinig inzetten op duurzaamheid kan tot catastrofale ontwikkelingen leiden!
 
Er wordt om 10:45 verzameld bij de skatebaan achter de poffertjeskraam op het Malieveld.
Na een korte openingspeech kunnen de deelnemers een petitie ondertekenen en wordt naar het Plein gelopen. Daar wordt de petitie aangeboden aan Maxime Verhagen of een andere parlementarier, met het verzoek deze petitie ook aan de andere kamerleden te geven. De actie is rond 11:45 afgelopen, kort en krachtig. Het is immers twee voor twaalf.
 
De aardappel- en graanoogst in Nederland is voor 20 tot 30 procent verwoest door de hittegolf van juli dit jaar, een direct gevolg van de opwarming van de aarde.
Voor heel West-Europa dreigt het gevaar dat de stabiliserende golfstroom langs onze kusten verdwijnt. Ons gematigde klimaat zal dan plaats maken voor een extreem klimaat met rampzalige temperatuurdalingen in de winter van 5 tot 10 graden of meer, wat het leven in West Europa totaal zou ontwrichten. En daarbij hittegolven in de zomer. Het KNMI verwacht dat hittegolven zoals afgelopen juli eerder regel dan uitzondering zullen worden, al in de komende jaren.
 
Elders zijn de gevolgen nog veel ernstiger. In Afrika bijvoorbeeld zijn de grote meren als gevolg van het broeikasgaseffect snel aan het opdrogen. Het Tanganjikameer en het Malawimeer zijn sterk gekrompen en het Tsaadmeer, vroeger 15.000 km² groot, is geslonken tot 500 km². De gevolgen voor de watervoorziening, de landbouw en visserij en het milieu zijn rampzalig.
 


 
Organisatie: Klimaat Innovatie Platform Wereldwijd
 
Het Klimaat Innovatie Platform Wereldwijd probeert burgers, organisaties en bedrijven te helpen om duurzame ideeen om te zetten in maatschappelijke praktijk!
 
Informatie: Hans Ouwejan, 070-3235507, 06-15374254.
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |