menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Op Duurzame Dinsdag 5 september
Balkenende ontvangt koffertje met duurzame burgerinitiatieven

 
Persbericht van IVN Nederland
 
Audio-interview onderaan.
 
Den Haag, 6 september 2006 - Gistermiddag heeft minister-president Balkenende het 'Duurzame Koffertje 2006' in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in het kader van Duurzame Dinsdag, waar Nederlandse organisaties die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling, de aandacht vestigen op nieuwe initiatieven.
Het ging bij deze zevende editie van Duurzame Dinsdag over klimaat en energiebesparing. Minister-president Balkenende toonde zich erg onder de indruk van het enthousiasme, de gedrevenheid en de betrokkenheid van de mensen in de zaal.
 
In de aanloop naar Duurzame Dinsdag stond de website www.duurzamedinsdag.nl voor iedereen open om initiatieven aan te leveren. En daar is volop gebruik van gemaakt. Meer dan honderveertig creatieve en inspirerende initiatieven zijn ingestuurd, twee keer zoveel als vorig jaar.
 
De jury onder voorzitterschap van voormalig minister Thom de Graaf selecteerde twee winnaars die een geldprijs ontvingen, beschikbaar gesteld door het ministerie van VROM. Staatssecretaris Van Geel reikte de eerste prijs van 15.000 euro uit aan de Stichting De Groene Garage voor hun initiatief "Service Band op Spanning". Deze stichting biedt bedrijven de service om autobanden van hun medewerkers op de juiste spanning te brengen waardoor de uitstoot van CO2 en het brandstofverbruik afneemt. De jury was enthousiast over dit initiatief: "Een initiatief zonder het bekende vermanende vingertje! Het initiatief is ook op grote schaal uitvoerbaar en zeer bruikbaar voor anderen. Het maakt mensen er van bewust dat ze minder vervuilend bezig kunnen zijn."
 
De tweede prijs ging naar het onderwijsproject "Lekker en verantwoord eten" over voeding en energieverbruik. De eervolle vermeldingen gingen naar twee maatschappelijke organisaties met klimaatprojecten gericht op jongeren.
Daarnaast kreeg Jeroen, een 12-jarige initiatiefnemer, een aanmoedigingsprijs. Hij gaf aan dat zijn leeftijd mogelijk een knelpunt voor realisatie zou kunnen zijn voor zijn idee van het opladen van batterijen door een fietsdynamo. Minister-president Balkenende zei dat hij juist een inspiratie zou kunnen zijn voor leeftijdsgenoten. Over de initiatieven zei de minister-president verder nog dat hieraan zeker aandacht gegeven zal worden in het kabinet. En desgevraagd beloofde hij om voorjaar 2007 persoonlijk te reageren op de intiatieven en statements, mits hij dan weer minister-president is.
 
Er was ook aandacht voor duurzaamheid in het algemeen. Thom de Graaf hoopt dat er volgende kabinetsperiode weer een minister van Milieu en Duurzaamheid komt. Volgens Staatsecretaris Van Geel komt deze er wel weer, als het aan het CDA ligt, zeker.
 
Hayrrettin Karaca ('Opa Aarde') - oprichter van TEMA - hield ter afsluiting een inspirerend betoog over de rol van de burger met betrekking tot duurzaamheid.
 
Duurzame Dinsdag is een initiatief van IVN Nederland, Decade of Education for Sustainable Development (DESD), Fonds 1818, FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, de Nationale Jeugdraad, de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR), Nuon, Provincie Zuid-Holland, SME Advies, SMS (stichting mondiale samenleving),TEMA-NL (Turks-Nederlandse Stichting).
 
MP3 Interview met dhr. Van Dalen, directeur IVN
(MP3, 2 Mb, 8 min 39 sec. door Boyd Noorda, Socia Media).
 


 
Voor meer informatie:
Claudia Vijge, IVN Nederland, 020-6228115
www.duurzamedinsdag.nl
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |