menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Nieuwe meetmethode
Index voor een Duurzame Samenleving gepresenteerd

 
Persbericht van nederlandduurzaam.nl
 
13 november 2006- Vandaag werd de publicatie 'Nederland duurzaam?' aangeboden aan Staatssecretaris Van Geel. In deze publicatie wordt de nieuwe Index voor een Duurzame Samenleving – de IDS 2006 – gepresenteerd.
De IDS laat in een oogopslag zien hoe duurzaam de Nederlandse samenleving is aan de hand van 22 indicatoren, verdeeld over 5 categoriëen.
 
De IDS integreert voor het eerst op een duidelijke en eenvoudige wijze de belangrijkste aspecten van duurzaamheid en leefbaarheid van Nederland. En van niet minder dan 149 andere landen.
 
De IDS beoogt eenieder bewust te maken van de mate van duurzaamheid van de samenleving, die ook in Nederland op een fors aantal punten nog ernstig tekortschiet, met als dieptepunten Behoud biodiversiteit, Mondiale voetafdruk en vooral Uitstoot broeikasgassen en Duurzaam energieverbruik.
In totaal komt Nederland niet verder dan een mager zesje, nog ver verwijderd van een werkelijk duurzame tien voor alle 22 indicatoren. Ondanks dat mager zesje staat Nederland op de 12e plaats van de IDS-ranglijst.
Dat maakt dus duidelijk hoever de wereld als geheel nog verwijderd is van een duurzame samenleving. De IDS wil niet alleen mensen bewust maken van de huidige situatie die dringend om maatregelen vraagt, ook biedt de IDS een eenvoudig handvat voor de politiek om concrete doelen te formuleren, bijvoorbeeld voor de eerstkomende Kabinetsperiode.
 


 
Meer informatie op www.nederlandduurzaam.nl.
Daar vindt u alles over de opzet en de resultaten van de IDS voor alle 150 onderzochte landen. U kunt daar ook de publicatie downloaden of via deze site direct bij de uitgever een exemplaar bestellen. De publicatie is ook bij elke goede boekhandel te bestellen.
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |