menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Workshop op het Nederlands Sociaal Forum
Gentech-landbouw: de stand van zaken

 
Verslag van Nadia Bekkers
 
Nijmegen, 20 mei 2006 - In deze workshop namen drie sprekers het woord; Vandana Shiva van het International Forum of Globalization, Geert Ritsema van Greenpeace International en Wytze de Lange van XminY Solidariteitsfonds. Vandana Shiva begon de workshop met de beloftes die in de jaren 80 door de gentechnici gemaakt zijn. Zij luiden dat GMO’s niet schadelijk zouden zijn voor de gezondheid en dat het mogelijk zou zijn om de landbouw in woestijnen tot op de maan te bedrijven. Nog een grote belofte was dat GMO’s de honger in de derde wereld landen zouden beëindigen. Meer dan twintig jaar verder blijken dit allemaal loze beloftes te zijn geweest.
 
Onderhand is bewezen dat er dergelijk gevaren zijn voor de gezondheid van mens en dier. Bijvoorbeeld dat in India 80000 schapen en in Engeland ontelbare vlinderlarven zijn overleden na het eten van genetisch gemanipuleerde planten. De mensen die in en rondom GMO velden werken lopen zelf verscheidende allergieën op. Verder is deze techniek vrij nieuw, 15 jaar ongeveer, dus van de effecten over langdurig termijn is nog helemaal niks bekend. 95% van de GMO zaden komt van een groot bedrijf genaamd Monsanto, waar toevallig 5 van de bestuursleden ook in de Bush administratie zitten. Deze multinational benadert kleine boeren met het verhaal dat als zij overstappen op Monsanto-zaden zij veel meer van hun land kunnen halen en dus veel meer zullen verdienen. De vele zelfmoorden van de indiaanse boeren afgelopen jaar, die inderdaad over waren gestapt vertellen echter het ware verhaal. Deze boeren kwamen zo in de schulden doordat zij niet het quota hebben kunnen halen die Monsanto beloofde en daardoor de hoge prijzen van de zaden niet meer konden betalen.
 
Wat Monsanto wil is de kleine boer verdrijven, zaad variëteit uitsluiten en voedsel vrijheid afnemen. Hiervoor schuwen zij weinig middelen; van illegaal zaden zaaien, hun agenda doordrukken bij het WTO, afkoping, leugens tot het aanzetten van moorden op mensen die tegen hun in opstand komen.
 
Greenpeace International voert al tien jaar campagne tegen de gentech industrie. Zij heeft o.a. de “Rode Lijst” opgesteld van voedingsmerken die genetisch gemodificeerde ingrediënten gebruiken. 70-80% van de EU consumenten wil geen GMO’s. In de EU is het verplicht om voedsel waar GMO’s in zitten te ettikeren en zijn er 172 staten in de EU die zichzelf Gen-tech Vrij hebben verklaard. Gen-tech Vrij houdt in dat men in die omgeving geen GMO gewassen wil. Polen is vooralsnog het enige land die het verbouwen van GMO’s als illegaal in de wet heeft staan, Roemenië volgt in 2007. De EU heeft sommige GMO’s al goedgekeurd en die mogen dus verbouwd worden. Afgezien van Spanje gebeurt dat in Europa nog vrij weinig, dankzij de grote protest van burgers hierop.
 
“Begraafplaats technologie”noemt meneer de Lange het. Wijzend o.a. naar de manier waarop de GMO’s geproduceerd worden. Van de 100 plantjes waarmee ze in het laboratorium beginnen blijft er uiteindelijk een plantje over die het wel goed doet. In Nederland werden in de begin jaren 90’ een hoop proefvelden aangelegd, die mede dankzij “nachtelijke schoffelaars”, in 1993 nauwelijks iets over hadden. Nu tien jaar later proberen ze het weer, met genetische gemanipuleerde maïs en aardappelen. De publieke opinie hier tegen is alweer afgezakt en de situatie van de boeren is ook niet beter geworden. De boeren zouden graag een “wonder zaad” zien.
 
In Nederland heeft dusver alleen de gemeente Culemborg zich Gen-tech Vrij verklaard. Het gangbare vlees, zuivel en eieren zit al vol met GMO’s, aangezien geïmporteerde genetisch gemanipuleerde soja vooral als veevoeder voor het westen wordt gebruikt. Als het aan het aan de multinationals ligt is in de toekomst alles genetisch gemanipuleerd en dus de voedselketen volledig door hun gecontroleerd.
 
Dit verslag is gemaakt door NSF-mediamaker Nadia Bekkers, meer op www.sociaalforum.nl (opent nieuw venster).
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |