menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Doorbraak in Centraal Afrika
FSC kent eerste FSC-certificaat toe in Congo Brazzaville

 
Persbericht van stichting FSC Nederland
 
09 juni 2006 - FSC heeft Congolaise Industrielle des Bois (CIB) een certificaat toegekend. Een bevestiging dat zij voldoet aan de FSC-standaard voor verantwoord bosbeheer. De regio Kabo (296.000 hectare) is de eerste van de vijf regio's in Congo Brazzaville die het Forest Management-certificaat van FSC ontvangt. CIB is een dochteronderneming van de DLH Group, die in de Benelux wordt vertegenwoordigd door tt -Timber Benelux.
 
Volgens directeur van FSC Nederland, Sandra Mulder, is de certificering van CIB een doorbraak in Centraal Afrika. “De afgelopen twee jaar zijn er enorme veranderingen doorgevoerd met als doel het FSC-certificaat te behalen,” vertelt zij. ”Onze deelnemer DLH/tt-Timber Benelux heeft in het proces een belangrijke rol gespeeld. Voor mij een bewijs dat de vraag vanuit de Nederlandse opdrachtgevers naar FSC-hout echt effect heeft.” Over enkele maanden is het eerste hout beschikbaar. Hiervoor heeft zich al een groot aantal geďnteresseerde bedrijven en opdrachtgevers gemeld.
 
De totale oppervlakte van de vijf concessies (regio's) Kabo, Pokola, Toukoulaka, Loundoungou en Noord Pikounda is 1,5 miljoen hectare. Er leven verschillende volksstammen en diverse bedreigde diersoorten. Het gebied is een belangrijke bron voor de economische ontwikkeling in het noorden van Congo Brazzaville. Met de aanhoudende steun van diverse Congolese en internationale partners verwacht CIB haar overige regio's uiterlijk 2007 ook FSC-gecertificeerd te hebben. “We hopen dat het CIB-management de ervaring benut die de afgelopen jaren is opgedaan,” aldus Sandra Mulder. “Het doet ons goed om te horen dat CIB het keurmerk als stimulans ziet om zich door te ontwikkelen en te blijven samenwerken met project partners om de continue verbetering te begeleiden.” Bart van der Linden, van tt-Timber Benelux: “CIB is ambitieus en hoopt hiermee 's-werelds grootste producent van FSC-gecertificeerd tropisch hout te worden.”
 
Wat is FSC?
 
FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). FSC is een internationaal netwerk ter bevordering van verantwoord bosbeheer. FSC stelde een wereldwijde standaard op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk geeft zekerheid: hout en houtproducten die het keurmerk dragen, zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, waar aandacht is voor ecologische, sociale en economische aspecten.
 
FSC is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, opgericht in 1993 en actief in 73 landen. FSC staat transparantie en een democratische werkwijze voor: alle bij het bos betrokken partijen hebben gelijk stemrecht in de organisatie en bij het formuleren van de normen. Grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties, vakbonden, boseigenaren en vele grote en kleine bedrijven staan daarom achter FSC. Op dit moment is wereldwijd meer dan 73 miljoen hectare bos gecertificeerd.
 
De stichting FSC Nederland, een bedrijvenplatform met ruim 129 deelnemers en 25 convenantpartners, streeft naar een zo groot mogelijk aandeel van FSC-hout en -houtproducten in de totale Nederlandse houtmarkt. In 1999 lag dit aandeel op 4%, in 2005 op 12%. FSC Nederland streeft ernaar dit aandeel in 2008 naar 25% te brengen; een ambitieuze doelstelling.
 


 
Noot voor de redactie:
 
Voor vragen kunt u contact opnemen met Sandra Mulder, via sandra.mulder@fscnl.org of (030) 23 63 350.
Meer informatie over FSC en FSC Nederland is te vinden op www.fscnl.org (Nederland) en www.fsc.org (internationaal).
Voor meer informatie over CIB en het FSC-project kunt u contact opnemen met Bart van der Linden, bart@tt-timber.nl of (035) 69 30 720.
Foto's bij dit bericht vindt u in de Media Gallery van www.tt-timber.ch en www.tropicalforesttrust.com.
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |