[Menu] [dDH]

Duurzaam Nieuws
Autovrije zondag in 100 plaatsen?

Houten, 20 april 1999. In zeker honderd plaatsen worden plannen gesmeed ter voorbreiding van de eerste (vrijwillige) Autovrije Zondag van Nederland, op 19-9-1999.

De plannen varieren van het afsluiten van binnensteden tot het organiseren van buurtfeesten; van gratis openbaar vervoer tot een wethouder die 30 km-zoneborden gaat onthullen: van koffieconcerten op het dorpsplein tot skeelerwedstrijden op de plaatselijke rondweg; van aankondigingen in de gemeenterubriek tot billboards bij de ingang van het dorp.
Het initiatief tot de Autovrije zondag komt van het Landelijk Overleg Autovrije Zondag (LOAZ). De datum 19-09-1999 is uitgeroepen tot eerste Autovrije Zondag in Nederland.

Heel Brabant laat die zondag de auto al thuis, want het Brabants Bureau voor Toerisme organiseert op 19-09-1999 de Brabantse Fietsdag als onderdeel van de campagne "Buiten genieten in Brabant". Welke provincie volgt?
Uit het hele land krijgt het LOAZ positieve reacties op het eerste bericht van 7 december 1998. De autovrije zondag vieren ze in ieder geval in Zwolle, Zutphen, Zoetermeer, Waddinxveen, Utrecht, Tilburg, Schiermonnikoog, Schiedam, Rotterdam (op een andere datum), Oud-Beijerland, Ootmarsum, Naarden, Moordrecht, Maasbree, Leek, Houten, Hengelo, Heerde, Haarlem, Groningen, Eibergen, Deventer, Den Helder, Boxtel en Assen.

Staat uw gemeente/woonplaats nog niet in dit rijtje? Vraag de handleiding "Hoe organiseer ik een Autovrije Zondag?" aan bij het secretariaat. Waarom zou u het wiel opnieuw uitvinden? Allerlei tips, een pr-plan, een stappenplan en ervaringen uit binnen- en buitenland zijn in de handleiding terug te vinden. Laat u inspireren en pak zelf het voortouw!
Al deze informatie en het laatste nieuws zijn ook te vinden op de website. Bezoek: www.autovrijezondag.nl

Gebeurt er al van alles, maar is het LOAZ nog niet op de hoogte, meldt het dan bij het secretariaat en stuur uw materiaal en ideeen op. Wellicht kunnen anderen daar hun voordeel mee doen en zo kunnen plaatselijke initiatieven gecoordineerd worden.

Het LOAZ wacht niet tot er van hoger hand een autovrije zondag wordt gedicteerd: die autovrije zondag komt er gewoon nationaal, want lokaal is er draagvlak genoeg. De kracht van de autovrije zondag is juist de actie van onderop.
Nederland kan toch zeker wel -vrijwillig- een dagje per jaar on- gemotoriseerd?
U kunt de organisatie ook steunen met een financiele bijdrage.


- Het LOAZ streeft naar de invoering van een maandelijkse autovrije zondag. De autovrije zondag is bedoeld om stil te staan bij de uit de hand lopende automobiliteit. Vanwege milieu en leefbaarheid is groei van het autoverkeer ongewenst. Ook de behoefte aan een periodieke rustdag is voor velen een belangrijk motief voor een autovrije zondag. De eerste landelijke autovrije zondag zal plaatsvinden op 19-09-1999.

Landelijk Overleg Autovrije Zondag
Kalverhoeve 47
3992 NX HOUTEN

tel. 030-6372621
E-mail: klaas.breunissen@wxs.nl
Giro 7818710 tnv penningmeester LOAZ Rotterdam


menu | dDH