[Menu] [dDH]

Duurzaam Nieuws
Konmar uitgeroepen tot EKO-supermarkt van het jaar

P E R S B E R I C H T
G R E E N P E A C E / M I L I E U D E F E N S I E

Amsterdam, 23 november 1998

EKO-inspectieteams van Greenpeace en Milieudefensie onderzochten 165 supermarkten

Supermarktketen Konmar verkoopt de meeste soorten EKO groente en fruit en wordt daarom uitverkoren tot "EKO-supermarkt van het jaar". Dit blijkt uit onderzoek van Greenpeace en Milieudefensie bij 165 supermarkten in 42 plaatsen. Onder het motto "Groente en fruit .... Gif eruit" zijn de afgelopen maanden door het hele land "EKO-inspecties" uitgevoerd. Doel van de gezamenlijke actie is supermarkten te stimuleren het aanbod van EKO-producten te vergroten.

Vandaag ontvangt de Konmar in Eindhoven een 2 meter hoge EKO-meter. In dit filiaal zijn de meeste soorten EKO groente en fruit geteld: 27 soorten. Een filiaal van Super De Boer krijgt een aanmoedigingsprijs. Deze winkelketen scoort, samen met een groot aantal andere, zeer slecht.

De milieuorganisaties maken zich vooral zorgen over de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. In juni van dit jaar wezen ze in het rapport "Dagelijkse kost" op de risico's van bestrijdingsmiddelen voor de gezondheid van de mens. EKO-producten vormen een milieuvriendelijk en goed alternatief, maar moeten dan wel gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Albert Heijn introduceerde eerder dit jaar een uitgebreid EKO-assortiment, met name zuivelproducten. Wat betreft groente en fruit blijft AH echter fors achter. AH moet onder meer de Plusmarkt, Dekamarkt en Dirk van de Broek voor laten gaan. Een groot aantal supermarktketens, waaronder Super De Boer, C1000, Edah en Aldi, verkoopt geen of nauwelijks ecologische producten. Na inspectie van een supermarkt ontving de manager van het filiaal een rode (zeer slecht), oranje, gele of groene (goed) kaart. In totaal werden 97 rode kaarten getrokken: deze supermarkten verkochten minder dan 5 soorten EKO groente en fruit. Een op de vijf supermarkten verkoopt nog helemaal geen ecologisch geteelde gewassen. Het aanbod van ecologische producten in de supermarkt is het laatste jaar wel sterk toegenomen. Voor een volledig aanbod is de consument echter nog steeds aangewezen op natuurvoedingswinkels en boerenmarkten.

Het komende jaar zullen Greenpeace en Milieudefensie de supermarkten goed in de gaten houden. Over een jaar wordt dan bekend gemaakt welke supermarktketen de meeste vooruitgang heeft geboekt.

Voor meer informatie:
Greenpeace, Nienke Bloksma, 020 - 5249 570
Milieudefensie, persvoorlichting, 020 - 5507 333

U kunt een volledig verslag van de EKO-inspecties opvragen, evenals het rapport "Dagelijkse kost. Dossier hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen op ons voedsel en in ons milieu."


menu | dDH