[Menu] [dDH]

Duurzaam Nieuws
Milieudefensie start schrijfactie
Kwantum verkoopt illegale tuinmeubelen Cambodja

Persbericht

Amsterdam, 8 september 1998 -- Kwantum weigert te stoppen met de in- en verkoop van tuinmeubelen, die gemaakt zijn van illegaal gekapt en geexporteerd hout uit Cambodja. De Cambodjaanse regenwouden verdwijnen in een snel tempo. De meubelen worden als 'Vietnamese' tuinbanken op de markt gebracht (merknaam: Jutlandia/ScanCom). Milieudefensie start een schrijfactie gericht op Kwantum met de vraag onmiddellijk te stoppen met de inkoop van deze tuinbanken. Kwantum stelt op dit moment de collectie voor volgend jaar samen.

Houtkap in Cambodja

De houtkap in Cambodja gaat razendsnel. Onderzoekers in opdracht van de Cambodjaanse regering schatten dat in vijf jaar tijd het tropisch regenwoud gekapt zal zijn. Ondanks het exportverbod dat sinds 31 december 1996 van kracht is, wordt naar schatting 95 % van het Cambodjaans hout illegaal gekapt of geexporteerd. De bevolking profiteert nauwelijks van de inkomsten, maar krijgt wel te maken met de milieugevolgen, zoals de achteruitgang van de bodemkwaliteit. De Britse milieu- en mensenrechtenorganisatie Global Witness schat dat de Cambodjaanse staat door de illegale kap in 1997 florin 369 miljoen aan inkomsten is misgelopen. Duurzaam bosbeheer kan Cambodja een constante bron van inkomsten opleveren.

'Vietnamese' tuinmeubelen bij Kwantum

Kwantum koopt de tropisch houten meubelen van het Deense bedrijf ScanCom, dat ze onder meer bij verwerkende bedrijfjes in de Vietnamese plaatsen Qui Nhon en Pleiku inkoopt. Uit interviews en vervoersdocumenten blijkt dat tuinmeubelen van ScanCom afkomstig zijn uit Cambodja. Kwantum weigert ScanCom waterdichte garanties te vragen dat het hout niet illegaal gekapt en geexporteerd is. Nu een briefwisseling en een gesprek met Kwantum niets hebben opgeleverd, begint Milieudefensie een schrijfactie op het moment dat Kwantum tuinmeubelen voor volgend jaar inkoopt.


menu | dDH