[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[Duurzaamlijst] COSCafé 26 juniEuro 2000: feest voor iedereen?
 
Tijd: Maandagavond 26 juni, 19.45 - 21.30 uur
Lokatie: Café Averechts, Lijsterstraat 49 te Utrecht
 
COS Utrecht, centrum voor internationale samenwerking, organiseert in het COSCafé een discusie over de arbeidsomstandigheden in onder andere de voetbalindustrie.
Tijsdens het EK Voetbal 'Euro 2000' is alle aandacht gericht op de voetballers. Het is vanzelfsprekend dat zij sportshirtjes, broeken en voetbalschoenen dragen. Voor de wedstrijden en trainingen worden natuurlijk voetballen gebruikt.
Het is echter niet vanzelfsprekend dat de arbeiders van deze sportartikelen een loon krijgen dat voldoende is om van te leven. Dat deze (kinder)arbeiders werken onder slechte arbeidsomstandigheden is vaak niet bekend. De fabrieken en werkplaatsen zijn vuil, goede verlichting en ventilatie ontbreken en de arbeidsuren zijn veel te hoog.
 
De FIFA, Wereldvoetbalbond, heeft ruim vier jaar geleden een sociale gedragscode opgesteld voor de productie van voetballen en andere sportartikelen. Deze code houdt wel rekening met de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in ontwikkelingslanden.
Helaas, deze code is nooit ondertekend of nagevolgd. Als dat wel gebeurt, maakt dit een groot verschil voor de makers van de voetballen en sportkleding: een loon waar je van kunt leven, geen kinderarbeid en betere arbeidsomstandigheden.
 
COS Utrecht heeft naar elke gemeente in de provincie Utrecht, afdeling sportzaken, de notitie 'Schone Kleren Gemeente' gestuurd. In deze notitie worden de gemeenten opgeroepen om te streven naar 'schone kleding' in hun gemeente. Welke rol de gemeenten, consumenten en sportverenigingen kunnen vervullen, wordt duidelkijk tijdens het COSCafé op maandagavond 26 juni van 19.45 tot 21.30 uur in Café Averechts te Utrecht. Anne van Schaik (Schone Kleren Kampagne), Gerard Oonk (Landelijke India Werkgroep) en Paul Vallk (Stichting Eerlijk Handels Handvest) geven tijdens deze avond meer informatie en gaan in discussie met het publiek.
Voor meer informatie: COS Utrecht, tel. 030- 2311094.
 
De notitie 'Schone Kleren Gemeente' is op te vragen bij COS Utrecht.